MAN 17 JAAR VAST IN VLIEGVELD

Voor de meesten van ons is een vliegveld niet meer dan een plaats om te wachten tot een reis begint. Maar voor sommigen is een vliegveld een thuis geworden. In een perfecte storm van ongelukkige gebeurtenissen kwam Mehran Karimi Nasseri meer dan 17 lange jaren vast te zitten op de luchthaven Charles de Gaulle in Frankrijk.

In 1977 werd Mehran zijn paspoort ontnomen en uit zijn vaderland Iran gezet omdat hij tegen de regering protesteerde. Hij vluchtte naar Europa en zocht in verschillende landen asiel. In 1981 kreeg hij de vluchtelingenstatus in België, maar zijn aktetas met bewijs van zijn status werd in een Parijs treinstation gestolen.

Toen hij probeerde Parijs met een vlucht naar Engeland te verlaten, werd hem dat geweigerd omdat hij de vereiste papieren niet had. De politie zei hem op het vliegveld te blijven zitten tot ze een betere oplossing konden bedenken.

Zestien lange jaren gingen voorbij terwijl Mehran op een rode bank in Terminal One zat. Hij schreef dagelijks in een dagboek. Hij schoor zich elke dag in de openbare toiletten. Hij rookte zijn sigaren. In het begin gaven luchthavenmedewerkers hem te eten, maar toen zijn verhaal zich verspreidde begonnen journalisten hem geld aan te bieden in ruil voor een interview.

In 2004 besloot Steven Spielberg zelfs een film over Mehran te maken. Hij noemde het “The Terminal”. Volgens Mehran kreeg hij $250.000 voor zijn verhaal, maar kon hij niet bij het geld omdat hij nog steeds geen identificatiebewijs had.

Tenslotte werd Mehran in 2006, na 17 jaar in de luchthaven, zo ziek dat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Sindsdien woont hij in een daklozenopvang in Parijs.

Sommigen zeggen dat Mehran tegen het eind van zijn verblijf krankzinnig was geworden. Er waren te veel mensen. Er kwam te veel lawaai uit de luidsprekers van de luchthavens. Het wachten duurde gewoon te lang. Het was alsof hij zich in een verloren dimensie bevond.

Jammer genoeg is Mehran niet de enige in zijn lijden. Verscheidene mensen hebben maanden en zelfs jaren vastgezeten in luchthavens, meestal om bureaucratische redenen zoals verloren papieren of geen identificatiebewijs. Anderen kiezen het vliegveld omdat ze er liever wonen dan op straat.

De volgende keer dat je op het vliegveld bent, kijk dan eens rond en stel je voor hoe het zou zijn om er echt te wonen. Zou het je lukken om gezond te blijven, of zou je je knikkers verliezen zoals Mehran naar verluidt deed?